Sider

søndag 24. juli 2011

Planting av roser.

Det morsomste jeg vet er å kjøpe roser. Så elsker jeg å ha masse roser i hagen, se på dem, lukte på dem og følge med hvordan de vokser. Men jeg liker ikke å plante dem. Det er fordi det er så mye jobb å plante rosene ordentlig, men det har alt å si for om de overlever eller ikke når det kommer harde vintre som vi har hatt de siste to årene. De siste tre årene har jeg plantet over 40 roser og alle har overlevd til nå. Her skal jeg forklare hvordan jeg gjør det. 
"Broder Gadfael"
Først må man finne et egnet sted, passe lys, plass og passer den til omgivelsene.
Her har jeg barkduk fra før så da er det bare å lage et hull og begynne å grave.

 Jeg liker å lage store hull 4-6 ganger større enn potteklumpen. Hullet MÅ være så dypt at podestedet på rosen kommer minst 10 cm under bakken. Jeg planter rosene ofte dypere enn det også. Det er her mange gjør feil, de synes det er brutalt å grave den fine rosen så dypt det, men av erfaring så vet jeg at det lønner seg. Hullet fylles med vann som går i jorden 1 eller 2 ganger ettersom hvor tørr jorden er.
Her ser man podestedet. Det ligger oftest over pottekanten siden rosen har ganske mye røtter som må få plass i potten. 
  Jorden legger jeg i en trillebår, da er den lett å blande opp med ny jord.  Jeg blander 1/3 av eksisterende jord med 1/3 ny jord og eller kompostjord og 1/3 kukompost.  
Så er det bare å vanne jordklumpen på rosen i en bøtte med vann så den slutter å boble og sette den ned i hullet. Deretter fyller man på jord rundt jordklumpen og trykker sånn passe til .Som man ser av bildet blir det ikke så mye igjen av den store flotte rosen man kjøpte, men den vokser til og blir kjempefin .
"Romanze"
 
En rose til som ble plantet, Så fin var den før planting. 
Etter planting ble det ikke mye igjen, men bildet er tatt for ca 3 uker siden. Nå har rosen vokst masse og blomstrer nydelig. 
3 kommentarer:

  1. Fint med tips :-) Nydelige roser! Så er utfordringen å finne utsalg som har god kvalitet på rosene. Noen gode tips i omegn?

    SvarSlett
  2. Jeg kjøper mesteparten av rosene på Mjærum urte og staudegartneri. Det ligger innenfor Hobøl kirke. Janne Moen driver utsalg på gården av kjempefine stauder og har begynt med roser de siste 3 årene. De hun har er fine og håndplukket av henne der hun kjøper dem. Langhus hagesenter og kråkstad hagesenter har litt, men jeg er ikke så ofte der. Ellers var det veldig bra utvalg i freiaparken da de hadde rosedagene. Anbefaler å gå dit neste år...

    SvarSlett
  3. Glemte å si at Janne har stengt for i år, åpner igjen neste vår. Men hun har også åpen hage 14.august. Kjempeflott kjempestor hage. Skal du ha åpen hage?

    SvarSlett