Sider

fredag 20. mai 2011

Potetprosjekt.

Poteter er enkle å sette og man ser fort resultatet. Derfor er det gøy for barna å være med å sette poteter.
I år hadde vi tenkt å sette poteter i en dobbel pallekasse. Men etterhvert som vi begynte å fylle kassen med jord fikk vi så mange gode ideer på flere måter å gjøre dette på.
Guttene hadde lest i 50 hageprosjekter for barn at det gikk an å sette poteter i plastpose. Det ville vi prøve. Posen etterfylles med jord når planten begynner å vokse.
Jeg hadde lært av en kollega at man kunne sette poteter i den største plastbøtten vi får buketter i på jobben. Den er ca 15 l og svart. En bøtte passer ca til en middag.
Vi hadde lest i hage tidend at man kan dyrke poteter i høyden i et rør. Man planter poteten i litt jord i bunnen av røret med litt jord oppå. Hver gang man ser et grønt skudd komme opp fyller man på med mere jord. Da får man en lang stengel med poteter oppover hele. Det ville vi prøve.
Til slutt ville vi også plante i en liten trekasse som var tilovers fra drivhuset. Her vil vi fylle på med jord etterhvert som planten vokser og så sette på flere kasser . Vi har 3.
Når vi tar opp potetene vil vi veie "avlingen"og regne ut hvor mye poteter det blir på de forskjellige måtene for å se hva som gir best resultat.



.                                               


Vi satte potetene i dag. I den store kassen gjorde vi det på den "vanlige" måten . Vi åpnet et hull i jorden med spaden og slapp poteten nedi. Jorden her fikk en stor bøtte med kukompost, nylagd i år. Vi satte 13 poteter i kassa.
Den lille kassen fikk 5 poteter. Jorden her fikk ingen gjødsel.
Posen fikk 4 poteter, det høres litt mye ut, men det sto visst det i hageboken.
Plastbøttene  fikk en potet hver, drenerigshull i bunnen og ingen gjødsel.
All jorden er kompostjord fra hageavfall fra 2010. Den store kassen fikk i tilegg 1/4 jord fra plen som skal bli grusgang.
Rørene er ikke klare enda da vi må klarere med naboen om de kan stå inntil gjerdet da de må støttes.
Gutta og jeg syns dette er kjempespennende og eldstemann har allerede begynt å fantasere om fløtegratinerte poteter av egen potetavling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar