Sider

mandag 30. april 2012

Nye pelargonia

Jeg må innrømme at jeg har litt pelargoniadilla. Jeg liker ikke alt av pelargonia, de må ha fin farge på blomsten eller fine blader. Jeg har fått tak i 7 nye pelargonia. Veldig gøy. 2 av dem kjøpte jeg på Mester Grønn. Det var en Dronning Ingrid og en småbladet engelsk pelargonia, jeg tror noen kaller dem "englepelargonia".Den har super farge på blomsten.
Engelsk pelargonia


De andre 5 kjøpte jeg hos Janne på Mjærum staude & urtesalg.
Det var et vanskelig valg for hun har 22 forskjellige å velge i. Ingen var i blomst, men noen av morplantene blomstret, så da kunne jeg se noen av dem før jeg bestemte meg.
Den ene hadde superfine blader, mens blomstene er orange og helt enkle litt små. Den heter "Früsdorf".
"Früsdorf" uten blomster.

En av dem er en duftpelargonia, "orange fizz", den dufter appelsin , derav sikkert det navnet. De andre hadde ingen utpregede bladfarger, men den med aller finest blomst, etter at jeg så morplanten, het "fraicher beauty". Jeg gleder meg til den begynner å blomstre.
De to siste heter "Mary" og Maria". Begge med nydelige blomster. Her er bilde av dem. Duftpelargoniaen nederst til høyre.

lørdag 28. april 2012

Kjempeverbenaen vokser fort!

Kjempeverbenaene har jammen begynt å vokse! Nå ser jeg forskjell fra dag til dag. De har til og med begynt å få sidegrener. Veldig morro.
Men det er forskjell på dem. De som har stått på hylle har vokst mye mer enn de som har stått nærmere gulvet, så temperaturforskjellen har nok vært ganske stor. Så nå står alle på hylle, og jeg håper de minste tar igjen de andre.
Ellers er det mye annet som vokser bra i drivhuset også. Pelargoniaene har begynt å få blomster.
 Denne lyserosa kjøpte jeg i fjor. Den har kjempefine blomster. Flere andre kommer etter.
Pyntegresset jeg sådde med frø jeg har tatt selv for mange år siden vokser godt. Håper det er blandingsfrø som har kommet, selv om det ser veldig ut som om kanskje kun den ene sorten spirte.
Bak er det et brett med rudbeckia fra egne frø, så de blir nok blanding av "meine freude" og en annen varmgul sort.Til høyre er kuletistelen som jeg satte til frostspiring i vinter.

Tagetes "Rose de l´Inde", ny i hagen her i år, veldig spent på blomstene. Den så fin ut på bildet, kan bli 120 cm høy, og er fin som snittblomst.(Runabergs frø)
Murtorskemunn foran og lobelia blandingsfarger bak. Alt av egne frø, utrolig som de gror.

mandag 23. april 2012

Viola cornutta og mose

Lille "Dokkemor" ble 2 år og da måtte jeg ha pynt på bursdagsbordet. Jeg fant ut at viola cornutta måtte være den perfekte bordpynt. Jeg kjøpte en 10 pk med mange blomster i lillanyanser, tok dem ut av de små plastpottene de står i og tok litt alufolie rundt hver plante. Plantene ble gruppert bortover langbordet med telys innimellom på limegrønn duk. Det ble kjempefin bordpynt som passet godt til en liten jente. Jeg glemte selvfølgelig å ta bilde av bordet .
Men blomstene måtte gjenbrukes, og de måtte ut snarest mulig.
De ble satt tett sammen i dette søte metallfatet som var et loppemarked funn i høst. Jeg pakket rundt med mose, men ikke jord så løsningen er midlertidig. Det fungerer kjempefint nå som det er så kjølig og jevnt med regn.
Jeg hadde flaks med det fatet for det passet sammen med lykten som var fra et annet loppemarked. Lykter får man aldri for mange av, ser man en fin er det bare å kjøpe den :-)

søndag 22. april 2012

Vår i hagen

Den varme våren lar vente på seg. Det så ut som alle blomstene i hagen skulle komme så fort  i år, men så kom kulden tilbake og alt stoppet opp. Litt synd når man er utålmodig, og litt bra fordi da kan man nyte våren lenger. Jeg er veldig glad i våren, klarer ikke å bestemme meg for om vår eller sommer er den beste årstiden.
Det beste med våren er at alle ting som kommer opp av bakken og spretter på trærne er så friskt og nytt. I tillegg er det så spennende å følge med å se hva som kommer opp av bakken, hva som har overlevd og hva man må vente litt til på.
Her er noen bilder fra hagen sånn som det er nå.
Vårkjærminne, blått stort teppe, herlig farge på våren.
Julerose, blomstrer lenge og har så fine blomster.
Søte rosa Chindoxa

 Lilla Chindoxa

Store deler av gress og blomsterbed dekt med scilla. Det blir aldri for mye av den.
Løpstikken eller kjærlighetsurt på vei opp. Fine farger.
Matsyre pynter også opp.
En viola som har frøsådd seg i fjor dukket plutselig opp.

lørdag 21. april 2012

Barrotsroser

Jeg har kjøpt barrotsroser. Det er første gangen jeg prøver det . Jeg har solgt mange av dem for flere år siden, men da hadde jeg ikke hage og fikk aldri prøvd å plante dem.
Nå syns jeg det er gøy å prøve alt og disse rosene så fine ut i planten. Det var super pris på dem også.

Sortene var veldig "vanlig", jeg kjøpte Westerland, Astrid Lindgren og The Fairy. Westerland har jeg hatt før men den har blitt borte. Den har så fantastisk duft  og fin farge så jeg har savnet den. Astrid Lindgren har jo nydelige blomster og The Fairy ser søt og blomstringsrik ut. Jeg liker bunndekkere siden de blomstrer mye og lenge.
Nyplantet Westerland.
Jeg har lært at barrotsroser er "sovende" når man kjøper dem. De har litt fuktighet rundt røttene så de klarer seg en stund hvis de oppbevares kjølig. Plantingen krever litt planlegging for de må stå i en bøtte med vann over røttene i minst et døgn før planting for å "vekke" dem.

Jeg har plantet Westerland allerede. Jeg har plantet 2 sammen for jeg er litt utålmodig og vil ha rosene krafig fort. Det var litt rart å ta av posen, all jorden ramlet av og man sto der  med bare røttene i hånden. Det er lurt å  lage et like stort hull som man lager til roser med røtter, les mer om hvordan jeg planter roser her. Men siden disse rosene bare har hovedrøtter er det lurt å lage en haug av jord blandet med kukompost inne i plantehullet. Der setter man rosen på toppen av haugen og sprer røttene pent nedover .Pass bare på at podepunktet kommer minst 10 cm under jordoverflaten. Så er det bare å fylle igjen hullet med jord blandet med kukompost og vanne godt mens man holder på. Plantene tåler litt frost, blir det veldig kaldt kan bladene ta litt skade av det men de kommer seg igjen.
Gleder meg allerede til å nyte duften av disse nydelige rosene.

onsdag 18. april 2012

Gode hagehansker

Når jeg holder på i hagen er jeg avhengig av gode hansker. Jeg bruker opp flere par hvert år. I går fant jeg noen kjempefine. Hansker som er gode å ha på seg og som i tilegg har fine farger finner man ikke overalt.

Jeg kjøpte dem hos Mester Grønn. De fins i 3 størrelser og to farger. Fargene har forskjellig bruksområder.
De rosa er for prikling og fint arbeid. De er ganske tynne men virker solide allikevel. De grønne er litt tykkere og er beregnet for litt grovere arbeid .
Jeg har ikke prøvd dem i jorden enda siden det har regnet store deler av dagen. Jeg gleder meg ihvertfall til å bruke dem, bare jeg får ha dem i fred, siden det ser ut som det er andre som liker dem også :-)







lørdag 14. april 2012

Overraskende Iris og kyllinger

Det er mange gleder når det er vår.
Jeg oppdaget at jeg har plantet iris i høst, og jeg hadde glemt det helt.
De er lave og har den kjempefine blåfargen som egentlig bare iris har.
I tilegg til nyutsprungen iris har det kommet kyllinger i hønehuset. De klekka i går morges, det er første gangen vi får kyllinger og det er ganske spennende.
De er utrolig små for mammaene er dverghøner. Det er to høner som har ruga sammen så de har tydeligvis delt omsorg for de tre små nøstene.
Jeg tok bilder, men de ble litt rare for kyllingene er under en varmelampe med rødt lys.
Jeg viser frem et par av dem, jeg er ikke så stolt av selve bildene, men kyllingene er kjempesøte.


I morgen skal jeg på hagemessa. Jeg skal stå på hagebloggernes stand hele dagen. Kanskje jeg rekker noen små løpeturer rundt å se litt, men hovedfokus blir å stå på stand. Jeg gleder meg masse og håper å hilse på mange bloggere som er like hagegal som meg.

tirsdag 10. april 2012

Lykke med lykkekløver

I fjor hadde jeg lykkekløver for første gang. Den sto i en potte på verandaen  og blomstret hele sommeren. Den har så søte blomster og er så lettstelt. Den fikk seg en tørkeknekk med jevne mellomrom, men var like glad bare den fikk vann igjen.
Fargen er helt super, så jeg måtte overvintre den . Den er kjempeenkel å overvintre.Jeg tok den bare ut av potta og la den i en plastpose. Så satte jeg den i kjelleren sammen med de andre overvintringsplantene. Den skulle egentlig få seg et bad i grønnsåpe , for å bli kvitt evt lus ,men det ble det ikke tid til. Da jeg tok den opp tidligere i vår så den ikke pen ut.Men jeg satte planten med pose i drivhuset.
Etter noen dager kom det opp masse blader. Siden planten ble ganske stor i fjor ville jeg prøve å dele den. Det gikk fint, det viste seg at den er full av små knoller.
Så fikk de hver sin potte med ny jord, og langtidsgjødsel.
Nå har de begynt å bli store. Jeg begynner allerede å glede meg til blomstringen:-)


søndag 8. april 2012

Kjempeverbena

I år skal jeg fylle de blå beddene med kjempeverbena. Det er en test på å få til sen blomstring der også.
Jeg har skjønt at den er finest i klynger. Til nå har jeg bare hatt en plante i potte og ikke vært så begeistret for den, siden den er litt pistrete. Men selve blomsten og fargen er nydelig.
Jeg tok frø fra den ene jeg hadde i fjor. Jeg sådde den i midten av februar, og satte den ut til frostspiring. Det er ikke alltid man trenger det, men jeg er for utålmodig til å vente 2 uker inne, så kanskje den ikke spirer, så sette den 2 -3 uker ute og så vente to uker igjen på spiring. Alstså satte jeg den rett ut. Tok den inn etter ca 2 uker, og satte den i vinduet.
Siden jeg hadde tatt frø selv visste jeg ikke spirekvaliteten så jeg sådde tett. Det var kanskje ikke så lurt, jeg tror alle frøene spirte :-)


Spirene var kjempesmå, og så tett som de sto kunne de ikke stå lenge i den grunne jorden, så de måtte prikles raskt. Det må jeg vel innrømme at var litt av en jobb, det ble hele 66 planter, og da satte jeg 5-7 planter i hver potte.
 
Alle vokser bra, så jeg begynner å glede meg til sensommeren og høsten, når de står i full blomst. Planen er å plante dem innimellom stauder og roser, så de kan ta over blomstringen når mye av det andre er ferdig. Siden plantene er så slanke tror jeg ikke de vil dekke noe for de andre, og bare snike seg litt innimellom. I tilegg har jeg lyst å prøve å lage en "vegg" med potter med verbena i på terassen vi har på  bakkeplan. Terassen er så stor så den trenger litt rominndeling.
Jeg skal ta bilder av resultatet, er spent på hvordan det blir.




fredag 6. april 2012

Engletrompet

Engletrompet er en utrolig fin blomst. Den blir så stor i løpet av sommeren at den kan hjelpe til med å dele terassen opp i rom. Den har nydelige iøynefallende blomster og dufter i tilegg om kvelden.
Jeg kjøpte min første engletrompet for to år siden.
Jeg pleierå overvintre avleggere av planten i en bøtte med vann. Den står perfekt i kjelleren på ca 4 grader.
I fjor klarte jeg bare å få til en, det er den det er bilde av, tatt sent på høsten.
I år har jeg klart å få til mange.
De  er ikke akkurat noe pent syn der de står i jord med nakne pinner. Men så lenge man vet hvor fine de blir så kan man ha litt tålmodighet med dem. De kan stå inne , eller i drivhuset. I drivhuset blir de nok raskest fine og frodige.
De blir fort større, det siste bildet er tatt ca to uker etter det over.